5+1 λόγοι που δεν χάνεις βάρος

5+1 λόγοι που δεν χάνεις βάρος

5+1 λόγοι που δεν χάνεις βάρος

{
Προσπαθείς να χάσεις βάρος, αλλά η ζυγαριά σε απογοητεύει. Κόβεις φαγητό, πεινάς, νιώθεις ότι είσαι μόνιμα σε δίαιτα, αλλά το παντελόνι δεν λέει να κουμπώσει. Και όμως τα πράγματα είναι απλά! Το σώμα αγαπά το λίπος του και δεν θέλει να το χάσει!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η προσπάθεια σου δεν πετυχαίνει:

Κρυφό και Τσιμπολόγημα

Μετράς τις μπουκιές σου και ζυγίζεις τις μερίδες σου. Μπορεί όμως να ξεχνάς το φαγητό που δοκιμάζεις, όσο κόβεις σαλάτα ή να θεωρείς ότι το μικρό κέρασμα στο γραφείο δεν έχει “ψυχή”. Μπορεί να μην βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου, θες όμως λίγη κρέμα και μασουλάς καραμέλες «για τον λαιμό». Αγοράζεις μόνο βιολογικά, υγιεινά τρόφιμα, αλλά χάνεις το μέτρο και μια φορά στο τόσο έχεις «ελεύθερο» γεύμα. Όλα τα παραπάνω αν γίνονται συστηματικά σου προσφέρουν κρυφές θερμίδες οι οποίες αν και δεν γίνονται αντιληπτές δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.

Άσκηση

Ξεκίνησες γυμναστήριο, αλλά ξαφνικά έγινες λιγότερο δραστήριος στην καθημερινότητα σου. Πολύ συχνά ξεκινώντας άσκηση, παράλληλα με μια αυστηρή δίαιτα λόγω κόπωσης και πιθανόν “πιασίματος” γινόμαστε πιο τεμπέληδες! Δυστυχώς ακόμα και αν η άσκηση είναι έντονη, διαρκεί μόνο μια το πολύ δυο ώρες σε ένα 24ωρο! Επίσης, παρά τις πεποιθήσεις μας, με την άσκηση δεν καίμε τόσες πολλές θερμίδες όσο θα θέλαμε για να αντισταθμίσουμε τις παρασπονδίες μας. Προσπάθησε επομένως η διατροφή σου να είναι ισορροπημένη και η άσκηση εξατομικευμένη και σε καμιά περίπτωση εξαντλητική. Ακόμα, μην ξεχνάς ότι η άσκηση αυξάνει την μυϊκή μάζα, οπότε είμαστε πιο αδύνατοι (έχουμε λιγότερο λίπος) αλλά δεν είμαστε πιο ελαφριοί.

Πολύ Αυστηρή Δίαιτα

Οι πολύ αυστηρές δίαιτες βάζουν τον οργανισμό σε κατάσταση συναγερμού και ρίχνουν τον μεταβολισμό. Μας κάνουν νωθρούς και επιρρεπείς στην κατανάλωση τροφής, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι ένα γεύμα μπορεί να καταστρέψει την προσπάθεια ολόκληρης εβδομάδας! Επίσης, επειδή το φαγητό εκτός από θερμίδες, έχει βιταμίνες και μέταλλα και άλλα απαραίτητα στοιχεία για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, οι πολύ αυστηρές συνεχόμενες δίαιτες στερούν από το σώμα και στοιχεία επιβραδύνοντας ή μπλοκάροντας αντιδράσεις του μεταβολισμού μας. Έτσι, το να κάνεις αυστηρή δίαιτα περιμένοντας πώς και πώς να τελειώσει, να είναι αδύνατος και να «φας σαν άνθρωπος» επιστρέφοντας στις παλιές, αγαπημένες και «καλές» σου συνήθειες σε βάζει σε έναν φαύλο κύκλο.

Μήπως ζυγίζεις το έξτρα νερό;

Ορμονικές διαταραχές, φλεγμονές, κάποια φάρμακα και η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάζουν την ζυγαριά και να σαμποτάρουν την προσπάθεια. Ανέβασε την ζυγαριά στο πατάρι, προσπάθησε να πίνεις αρκετό νερό και υγρά χωρίς θερμίδες, αναζήτησε βοήθεια για τα επιμέρους προβλήματα και εκτίμησε την αλλαγή με βάση τις διατροφικές σου συνήθειες, την ενέργεια σου και την διάθεση σου και σύντομα θα δεις και την αλλαγή στα ρούχα σου.

Ύπνος

Άσκησε συστηματικά τρέχεις όλη μέρα και νύχτα και ξεχνάς να σε φορτίσεις ; Σκέψου πόσο καλά μπορεί να δουλέψει το κινητό σου αφόρτιστο; Έτσι και το σώμα σου χωρίς τουλάχιστον 6ωρη βραδινή φόρτιση, λειτουργεί σε κατάσταση safe mode. Η ενεργητικότητα σου είναι μειωμένη και το ίδιο και οι καύσεις σου, ενώ ονειρεύεσαι γλυκά και σνακ. Βάλε στο πρόγραμμα φροντίδας σου και τον ύπνο σου και θα δεις πόσο καλύτερα δουλεύει ο οργανισμός σου.

Στόχοι

Είναι πολύ πιθανόν να κάνεις την δίαιτα σου άψογα και να μην κάνεις τίποτα από τα παραπάνω. Πολύ απλά μπορεί ο στόχος που έθεσες μπορεί να μην είναι ο σωστός για εσένα ή να μην είναι ρεαλιστικός. Ποσά ήταν τα ελάχιστα κιλά που είχες σαν ενήλικας και πιο είναι το ιδανικό περιθώριο βάρους με βάση το ποσοστό λίπους; Αναθεώρησε τις λανθασμένες πεποιθήσεις, δημιούργησε νέες αγαπημένες διατροφικές συνήθεις οραματιζόμενος πως θες να είσαι και τι συμβαίνει όταν είσαι όπως θες; Να θυμάσαι ότι ιδανική απώλεια κιλών είναι 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα, αλλά η αλλαγή στα ρούχα μπορεί να είναι θεαματική και ένα στενό τζιν είναι ο καλύτερος στόχος! Η απώλεια βάρους δεν είναι δύσκολη υπόθεση και ευτυχώς δεν εξαρτάται μόνο από την διατροφή! Δοκίμασε το πρόγραμμα της εξατομικευμένης διατροφικής θεραπείας, άλλαξε την σχέση σου με την τροφή και απαλλάξου οριστικά από τα περιττά βάρη.

Δείτε άλλες συμβουλές

13 Τρόποι για να Διώξεις την Δυσκοιλιότητα

13 Τρόποι για να Διώξεις την Δυσκοιλιότητα

13 Τρόποι για να Διώξεις την Δυσκοιλιότητα

{
Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται όταν υπάρχουν λιγότερο από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα ή αίσθημα ατελούς κένωσης και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσφορία, κοιλιακό φούσκωμα και πόνο που οφείλεται σε σκληρά κόπρανα.

Είναι γεγονός ότι επηρεάζει το 20% του πληθυσμού και μπορεί να προκληθεί από την διατροφή, τον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή ασθένεια. Για πολλούς ανθρώπους, η αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι συχνά άγνωστη και αναφέρεται ως χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται όταν υπάρχουν λιγότερο από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα ή αίσθημα ατελούς κένωσης και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσφορία, κοιλιακό φούσκωμα και πόνο που οφείλεται σε σκληρά κόπρανα.

Είναι γεγονός ότι επηρεάζει το 20% του πληθυσμού και μπορεί να προκληθεί από την διατροφή, τον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή ασθένεια. Για πολλούς ανθρώπους, η αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι συχνά άγνωστη και αναφέρεται ως χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα.

1. Πιες περισσότερο νερό για ενυδάτωση

Όταν είστε δυσκοίλιος, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση εκτός από το νερό και σε κάποια ανθρακούχα νερά. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ανθρακούχο νερό είναι πιο αποτελεσματικό από το νερό της βρύσης στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη.

2. Περισσότερες φυτικές ίνες, Ειδικά Διαλυτές, μη ζυμώσιμες

Η αύξηση της πρόσληψης ινών πιστεύεται ότι αυξάνουν τον όγκο και τη συνέπεια των κινήσεων του εντέρου. Η συνολική συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών την ημέρα είναι 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες. Το 77% των ατόμων με χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να επωφεληθεί από τη συμπλήρωση με ίνες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί πραγματικά να κάνει το πρόβλημα χειρότερο με πόνο, φούσκωμα και αέρια και εναλλαγές διάρροιας. Για αυτό είναι σημαντικό το είδος των διαιτητικών ινών που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Οι αδιάλυτες ίνες, πχ. το πίτουρο σιταριού, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως προσθέτουν όγκο στα κόπρανα βοηθώντας να περάσουν πιο γρήγορα και εύκολα μέσα από το πεπτικό σας σύστημα. Οι αδιάλυτες ίνες μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα σε ορισμένα άτομα με ένα λειτουργικό πρόβλημα του εντέρου, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα.

Οι διαλυτές ίνες, (πίτουρο βρώμης, κριθάρι, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια, φακές και τα μπιζέλια, καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά), απορροφούν το νερό και σχηματίζουν ένα πήγμα-πάστα, η οποία μαλακώνει τα κόπρανα σας και βελτιώνει την συνοχή.

Μερικές διαλυτές ίνες είναι ζυμώσιμες και επίσης αναποτελεσματικές στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, καθώς μετά την ζύμωση από τα βακτήρια στο έντερο και χάνουν την ικανότητα συγκράτησης νερού.

Η καλύτερη επιλογή για ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών είναι οι μη-ζυμώσιμες διαλυτές φυτικές ίνες, όπως το ψύλλιο, ενώ θα πρέπει να στοχεύετε στην κατανάλωση ενός μείγματος διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

3. Άσκηση

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση δεν επηρεάζει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και σε δυσκοίλια άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μειώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα.

4. Πιείτε τον καφέ σας

Για μερικούς ανθρώπους, ο καφές μπορεί να αυξήσει την επιθυμία να πάνε στην τουαλέτα, επειδή ο καφές τονώνει τους μυς στο πεπτικό σύστημα, όπως ένα γεύμα. Αυτή η επίδραση είναι 60% ισχυρότερη από το πόσιμο νερό και 23% ισχυρότερη από τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Ο καφές περιέχει μικρές ποσότητες διαλυτών ινών που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βελτιώνοντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

5. Δοκιμάστε την σιέννα ή τα φύλλα Αιγύπτου

Θεωρούνται ασφαλή για τους ενήλικες για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Συνήθως δεν συνιστάται για έγκυες, θηλάζουσες ή φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

6. Φάτε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά ή πάρτε προβιοτικά συμπληρώματα

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια χειρότερη ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο τους. Τα προβιοτικά παράγουν γαλακτικό οξύ και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, βελτιώνοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Για να συμπεριλάβετε προβιοτικά στη διατροφή σας, δοκιμάστε γιαούρτι, λάχανο τουρσί, κεφίρ.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα καθημερινά για τουλάχιστον 6 μήνες.

7. Δοκιμάστε Low-FODMAP Διατροφή

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η δίαιτα χαμηλών FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγο-σακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι μια δίαιτα αποκλεισμού τροφίμων (κρεμμύδι, σκόρδο, όσπρια, δημητριακά κτλ) που συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του IBS. Η δίαιτα περιλαμβάνει περιορισμό των τροφών υψηλής FODMAP για ένα χρονικό διάστημα πριν από την επανεισαγωγή τους για να καθορίσει ποια από αυτά είναι ανεκτά.

8. Δοκιμάστε γλυκομαννάνη

Εκτός από τη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, η γλυκομαννάνη έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως πρεβιοτικό και βελτιώνει την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Το «σιταράκι» ή Noodles και ρύζι shirataki, αλεύρι konjak (ένα είδος ρίζας σαν πατάτα) είναι πηγή γλυκομανάννης.

9. Φάτε τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά

Οι πρεβιοτικές ίνες βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος παρέχοντας τροφή στα καλά βακτήρια του εντέρου βελτιώνοντας την ισορροπία των πληθυσμών των βακτηρίων στο γαστρεντερικό.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες πρεβιοτικές περιλαμβάνουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις μπανάνες. (αποφύγετε αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πηγή FODMAPs).

10. Δοκιμάστε κιτρικό μαγνήσιο

Η λήψη ενός συμπληρώματος κιτρικό μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει κατά της δυσκοιλιότητας. Είναι διαθέσιμο over-the-counter.

11. Τρώτε δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνων συχνά ως φάρμακο της φύσης για τη δυσκοιλιότητα, καθώς εκτός από τις φυτικές ίνες, περιέχουν το φυσικό καθαρτικό σορβιτόλη, μια αλκοόλη σακχάρου με καθαρτική δράση.

Η αποτελεσματική δόση πιστεύεται ότι είναι περίπου 50 γραμμάρια (περίπου 7 μεσαίου μεγέθους δαμάσκηνα) δύο φορές την ημέρα. (αποφύγετε αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πηγή FODMAPs).

12. Προσπαθήστε να Αποφύγετε τα Γαλακτοκομικά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσανεξία σε γαλακτοκομικό, ειδικά σε μη ζυμώσιμα γαλακτοκομικά, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, λόγω της λακτόζης. Αν υποψιάζεστε ότι τα γαλακτοκομικά είναι το πρόβλημα, δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να παρατηρήσετε αν υπάρχει διαφορά, αντικαθιστώντας τα με άλλες πηγές ασβεστίου.

13. Σαν λύση ανάγκης επιλέξτε ένα φυσικό καθαρτικό

Μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την επιλογή ενός υπακτικού.

· Διόγκωσης: Αυτά είναι τα υπακτικά με βάση φυτικές ίνες που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της περιεκτικότητας των κοπράνων σας σε νερό.

· Μαλακτικά: με έλαια για να μαλακώσουν τα κόπρανα και την διέλευσή τους στο έντερο.

· Διεγερτικά καθαρτικό: Διεγείρουν τα νεύρα στο έντερό για να αυξηθούν οι εντερικές κινήσεις

· Οσμωτικά καθαρτικό: μαλακώνουν τα κόπρανα, τραβώντας νερό από τους περιβάλλοντες ιστούς του πεπτικού συστήματος.

Τα καθαρτικά δεν πρέπει να λαμβάνονται σε τακτική βάση, καθώς κάνουν το έντερο να εθίζεται και τεμπελιάζει.

Πολλές φορές η δυσκοιλιότητα είναι ένα δευτεροπαθές σύμπτωμα και για αυτό όταν επιμένει θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Δείτε άλλες συμβουλές

Τρώω συχνά Fast Food. Τι να προτιμώ;

Τρώω συχνά Fast Food. Τι να προτιμώ;

Tρώω συχνά Fast Food. Τι να προτιμώ;

{
Το fast food είναι ένα «αναγκαίο κακό» του σύγχρονου «γρήγορου και οικονομικού» τρόπου ζωής. Ωστόσο, ακόμα και στα «ταχυφαγεία» υπάρχουν επιλογές για να μας φροντίζουμε, χωρίς να φορτωθούμε τύψεις ή να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Για μια σωστή επιλογή στην παραγγελία μας, αξίζει να φανούμε «περίεργοι» και να απαιτήσουμε 2 πράγματα «Χωρίς»:

  • Χωρίς λάδι/ τηγάνισμα– ντρέσινγκ- σως
  • Χωρίς αλάτι

Τα οποία, τα ζητάμε ξεχωριστά και με ένα «έξτρα»

  1. Πολλές ωμές φρέσκιες τροφές- φρούτα ή λαχανικά

Όσο «αφιλόξενο» διατροφικά και αν είναι το μενού, ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες θα βγούμε σχεδόν «αλώβητοι», πολύ πιο «ανάλαφροι», ενώ θα έχουμε κάνει το «καθήκον» απέναντι στην θρέψη του σώματός μας. Ας δούμε αναλυτικά, μερικές επιλογές μας:

  • Στο σουβλάκι επιλέγουμε αλάδωτη ψητή πίτα (καλύτερα ολικής) με πολλά λαχανικά, κατά προτίμηση με κοτόπουλο, σως γιαούρτι ή μουστάρδα και λέμε «όχι» στις τηγανητές πατάτες και στους γύρους. Συνοδεύουμε με έξτρα φρέσκια σαλάτα, γαρνίροντας μόνοι μας με λαδολέμονο.
  • Στο μπέργκερ ζητάμε ψωμάκι ολικής, προτιμάμε μπιφτέκι κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή ψητό ατόφιο κρέας, βάζουμε πολλά λαχανικά μέσα και στο πλάι και κρατάμε μακριά τα τηγανητά. Ρωτήστε αν έχει ψητή γλυκοπατάτα αντί για πατάτες τηγανητές. Έχει υπέροχη γεύση και πολλά θρεπτικά στοιχεία.
  • Πίτσα, κρέπα, αραβική, τορτίγια, κλαμπ ή άλλο σάντουιτς προτιμάμε τα «ολικής», και εμπλουτίζουμε έξτρα πολλά, πολλά λαχανικά. Επίσης, το μυστικό είναι να επιλέγουμε μόνο μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης (κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή άπαχο ζαμπόν ή αυγό) και ένα είδος τυρί, ζητώντας είτε λιγότερη ποσότητα ή κάποιο πιο «ελαφρύ» σε λιπαρά.
  • Προσοχή στις σαλάτες αντί γεύμα! Όσα πιο πολλά υλικά έχουν, τόσο πιο εύκολα χάνουν το «αγγελικό» όνομά τους. Επιλέγουμε πάντα μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης, μία πηγή αμύλου και πολλά λαχανικά με «όγκο», ενώ προσθέτουμε μόνοι μας 2-3 κουταλιές ντρέσινγκ, κατά προτίμηση λαδολέμονο ή μπαλσάμικο ή μουστάρδα ή γιαούρτι.
  • Στα smoothie και στο γιαούρτι- παγωμένο ή μη– ισχύει ο «κανόνας» των τριών υλικών, για το «συμφέρον» του σώματος και της τσέπης μας.

Τέλος, πάντα ελέγχουμε την μερίδα μας. Επιλέγουμε το μικρό- «παιδικό» μέγεθος και αν χρειάζεται μοιραζόμαστε ή φυλάμε το φαγητό μας για αργότερα.

Επειδή όμως και η πολύ στέρηση «σαμποτάρει» την προσπάθεια για καλή υγεία και για ένα καλλίγραμμο σώμα, που και που παίρνουμε «άδεια». Φροντίζουμε να ικανοποιήσουμε και το «μάτι» μας! Καταναλώνουμε σε «σωστή» ποσότητα, συνδυασμό και συχνότητα ό,τι ζηλέψαμε και από τα «απαγορευμένα» και επιστρέφουμε άμεσα στην αποστολή μας: την διατροφική φροντίδα μας.

Δείτε άλλες συμβουλές

Cheers με υγεία!

Cheers με υγεία!

{
Οι γιορτές για τους περισσότερους από εμάς εκτός από παραπάνω ύπνο, φαγητό και γλυκό, συνδυάζονται και με παραπάνω αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή, που να την απαγορεύουν. Φυσικά όλο αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση δεν ξεπερνά την μία μερίδα αλκοόλης για τις γυναίκες και τις δυο για τους άνδρες την ημέρα.

Η τελευταία προϋπόθεση είναι αυτή που δυσκολεύει τους περισσότερους, καθώς μεταφράζεται σε ένα ποτήρι κρασί (120ml) ή ένα κουτάκι μπύρα (330ml) ή μια μερίδα (30ml) αποστάγματος, όπως ουίσκι, βότκα κτλ για τις κυρίες και το διπλάσιο για τους κυρίους.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές και κυρίως στις γιορτές δεν μένουμε σε αυτή την ποσότητα, καθώς λανθασμένα μπορεί να έχουμε συσχετίσει την διασκέδαση και το αίσθημα χαλάρωσης με μεγαλύτερη κατανάλωση. Επίσης, πολλά εορταστικά αλκοολούχα ποτά και κοκτέιλ, όπως σπιτικά λικέρ ή ζεστό κρασί με μπαχαρικά, αν και είναι όντως πολύ γευστικά, περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, μας φορτώνει με πολλές θερμίδες, μας παρασύρει να πιούμε περισσότερο και μας “μεθάει” πιο εύκολα.

Για να απολαύσουμε τις γιορτές και την παρέα μας δεν χρειάζεται να πιούμε πολύ, αλλά να πιούμε έξυπνα!

Καλό θα ήταν λοιπόν να φροντίζουμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας όλη την ημέρα, παρόλο που πολλές φορές η θερμοκρασία δεν βοηθά σε αυτό. Κυρίως θα πρέπει να συνηθίσουμε να πίνουμε και νερό παράλληλα με το ποτό μας. Επειδή το αλκοόλ αφυδατώνει θα πρέπει να φροντίζουμε τις ημέρες που θα πιούμε αλκοόλ, να πιούμε και παραπάνω υγρά, όπως νερό, αφεψήματα και ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Οι χυμοί και οι σούπες λαχανικών βοηθούν ιδιαίτερα καθώς εκτός από το ότι συνεισφέρουν στην πρόσληψη υγρών, έχουν ταυτόχρονα και αρκετό κάλιο, βοηθώντας στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Επιπλέον, περιορίζοντας τα διάφορα αλμυρά σνακ και ξηρούς καρπούς, που προσφέρονται μαζί με το αλκοόλ, όχι μόνο περιορίζουμε την πρόσληψη θερμίδων, αλλά επιπλέον ελέγχουμε καλύτερα την τάση να καλύπτουμε την δίψα που μας προκαλούν με ποτό.

Έχοντας κάνει εκ των προτέρων στο μυαλό μας ένα σχετικό “προγραμματισμό” για το “που, τι και με ποιους” θα πιούμε, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την συνολική ποσότητα αλκοόλ στα διάφορα καλέσματα κατά την εορταστική περίοδο. Φτιάχνουμε λοιπόν το πιο “ρεαλιστικό” σενάριο κατανάλωσης ποτού και φροντίζουμε να το τηρήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε. Ωστόσο, αν δεν τα καταφέρουμε να το ακολουθήσουμε, δεν απογοητευόμαστε αλλά φροντίζουμε να επανέλθουμε στο “πρόγραμμα” όσο πιο άμεσα γίνεται. Για αυτό το λόγο σκεφτόμαστε και τις πιθανές “δύσκολες” περιστάσεις με δικές μας έξυπνες εναλλακτικές λύσεις.

Πριν από κάθε έξοδο για ποτό φροντίζουμε να έχουμε θωρακίσει τον οργανισμό μας με ένα πλήρες γεύμα ή πριν από ένα κάλεσμα που μπορεί να έχει και φαγητό προσπαθούμε να έχουμε ένα σνακ, όπως μια σαλάτα με άπαχο τυρί ή φρούτα με γιαούρτι. Αυτό θα μας βοηθήσει διπλά. Αφενός δεν θα στραφούμε στο ποτό ή σε άλλα σνακ για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας και αφετέρου θα μας βοηθήσει να μην μας ενοχλήσει τόσο το αλκοόλ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να παραλείψουμε γεύματα ή αντικαταστήσουμε το φαγητό με αλκοόλ, καθώς έτσι στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στον μεταβολισμό του.

Όσο για το τι να πιούμε, θα ήταν όντως προτιμότερο να επιλέξουμε κάποιο λευκό ή κόκκινο ή ακόμα ένα αφρώδες κρασί, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε τα γλυκά απεριτίφ ή τον συνδυασμό σακχαρούχων αναψυκτικών ή χυμών με αλκοόλ. Ωστόσο, ανάλογα τις προτιμήσεις τις παρέας, αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό και σε εορταστικές περιόδους κανείς δεν θα ήθελε να νιώσει αποκομμένος και στερημένος. Μπορούμε για παράδειγμα να δοκιμάσουμε λίγο από το σπιτικό λικέρ, που μας προσφέρεται, αλλά να επιλέξουμε στην συνέχεια ένα πιο “ασφαλές” αλκοολούχο ποτό, που να έχει “μεγαλύτερη διάρκεια” και λιγότερες θερμίδες. Αν πάλι επιλέξουμε “σκληρά” ποτά, όπως ουίσκι ή βότκα, φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε σκέτα με πάγο, κομμάτια από εσπεριδοειδή, σόδα ή λάιτ αναψυκτικό και να προσέξουμε την ποσότητα και την ποιότητά τους.

Τις ημέρες μεταξύ των γιορτών μπορούμε να “αποτοξινώσουμε” το σώμα μας αποφεύγοντας τελείως το ποτό και δίνοντας έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά μαζί με περισσότερη άσκηση και καλό ύπνο. Αφεψήματα ή συμπλήρωμα από γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα ή τσουκνίδα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσουν.

Απολαμβάνουμε λοιπόν υπεύθυνα γουλιά -γουλιά το αγαπημένο μας ποτό, σε συνδυασμό με την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και καλή παρέα και φροντίζουμε να ενισχύσουμε θρεπτικά, να ενυδατώσουμε προσεκτικά και να θωρακίσουμε αποτελεσματικά τον οργανισμό μας πριν και μετά από τις εξόδους μας!

Καλές γιορτές στην υγειά σας!

Δείτε άλλες συμβουλές