Πως θα κάνεις “ειρήνη” με το φαγητό (και τα γλυκά) στις γιορτές;

{

Τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να είμαστε ξανά παιδιά! Να περιμένουμε τα Χριστούγεννα, ξαναχτίζοντας όμορφες αναμνήσεις δίχως άγχος και φόβο!  

🎄ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ:🌟

1️⃣Πριν ξεκινήσετε να απολαμβάνετε το γεύμα σας με το στόμα, “φάτε” το με τα μάτια, την μύτη, ακόμα και με την αφή ή την ακοή! Παρατηρήστε την εμφάνιση, τη μυρωδιά, πόσο ζεστό ή κρύο, μαλάκο ή τραγανό είναι, τι ήχο κάνει όταν το κόβετε κ.τλ.
🌟
2️⃣Παρατηρήστε «που» τρώτε. Στο καθιστικό, σε μπουφέ, στην τραπεζαρία; Με ποιούς; Με συγγενείς, με φίλους, με συνεργάτες; Με εκείνη την «θεία», που πάντα σχολιάζει τα κιλά σου, αλλά αν δεν δοκιμάσεις την σπεσιαλιτέ της, παρεξηγείτε  ή με τον φίλο, που «πάντα κάνει διατροφή»; Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει το γεύμα σας; (δηλαδή μήπως τρώτε γρηγορότερα, περισσότερο/ λιγότερο, με τύψεις κ.λπ.) Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ή να αποφύγετε αν χρειάζεται την αρνητική κατάσταση;
🎄
3️⃣Μην πάτε σε γεύμα πεινασμένοι! Μην μένετε νηστικοί κρατώντας “χώρο” για το εορταστικό τραπέζι. Φάτε όλα σας τα γεύματα κανονικά και επιπλέον ένα μικρό σνακ λίγο πριν, που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
🌟
4️⃣Χρησιμοποιήστε την κλίμακα πείνας πριν, στη μέση και μετά το γεύμα σας για να αξιολογήσετε την πείνα και την πληρότητα σας.
🎄
5️⃣Κάντε παύσεις κατά την διάρκεια του γεύματός σας. Μιλήστε (όχι για κιλά και δίαιτες) με τους συνδαιτημόνες σας!
🌟
6️⃣Ελέγξτε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Το ότι είναι γιορτές δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλοι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και να έχουμε όλοι την ώρα καλή διάθεση και θετικά συναισθήματα! Μήπως έχετε άγχος, ανησυχία, λύπη ή χαρά, ενθουσιασμό κτλ; Πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό το φαγητό σας; Πάρτε τον χρόνο σας και τον χώρο σας! 
🎄
7️⃣Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το φαγητό και οι γεύσεις είναι τόσο καλό/ές όσο φαντάζεστε!
🌟
8️⃣Δείτε κάθε γεύμα ως εμπειρία μάθησης. Ακόμα κι αν «ξεφύγετε», μην νιώθετε τύψεις, αλλά χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία να μάθετε!
🎄
🙏Να θυμάστε τις γιορτές έχουμε ανάγκη να «χορτάσουμε» την ψυχή μας και η ψυχή δεν «χορταίνει» μόνο με φαγητό!
🎄 Καλά Χριστούγεννα !!!

Δείτε άλλες συμβουλές