Σακχαρώδης διαβήτης και τεστ κετονών: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

{

“Τι είναι οι κετόνες;” “Γιατί πρέπει να ελέγχω για κετόνες;” “Και τι πρέπει να κάνω αν ελέγκω ότι έχω κετόνες;”

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που ένας νεοδιαγνωσμένος διαβητικός έχει όταν ακούει πρώτη φορά την λέξη “κετόνες”

Τι είναι οι κετόνες;

Οι κετόνες παράγονται όταν το σώμα καίει λίπος για καύσιμο. Παράγονται επίσης όταν χάνουμε γρήγορα βάρος ή εάν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να μπορέσει το σώμα να καταναλώνει την γλυκόζη για ενέργεια. Χωρίς αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια, καίει το λίπος. Όταν συμβεί αυτό, σχηματίζονται κετόνες στο αίμα και μετά αποβάλονται στα ούρα. Οι κετόνες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά μιας ίωσης.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω κετόνες;

 Μπορείτε να ελέγξετε αν το σώμα σας παράγει κάποιες κετόνες κάνοντας απλή δοκιμή ούρων. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα διαθέσιμα για έλεγχο για κετόνες και μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή στο φαρμακείο σας. Το αποτέλεσμα της δοκιμής μπορεί να είναι αρνητικό ή να παρουσιάζει μικρές, μέτριες ή μεγάλες ποσότητες κετονών.

Πότε πρέπει να ελέγξω τα ούρα μου για ύπαρξη κετονών; 

  • Όποτε η γλυκόζη του αίματός σας υπερβαίνει τα 250 mg / dl για δύο συνεχόμενα τεστ στη σειρά.
  • Όταν είσαστε άρρωστοι. Συχνά οι ασθένειες, οι λοιμώξεις ή οι τραυματισμοί θα προκαλέσουν ξαφνική υψηλή γλυκόζη στο αίμα και τότε είναι ιδιαίτερα σημαντική η στιγμή να ελεγχθούν οι κετόνες.
  • Όταν προγραμματίζετε να ασκηθείτε και η γλυκόζη του αίματος σας είναι πάνω από 250 mg/dl.
  • Εάν είστε έγκυος, πρέπει να ελέγχετε για κετόνες κάθε πρωί πριν από το πρωινό και οποιαδήποτε στιγμή η γλυκόζη του αίματος σας υπερβαίνει τα 250 mg / dl.

Τι σημαίνει ότι οι κετόνες είναι θετικές;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να έχετε κετόνες, χωρίς όμως να είναι υπερβολικά υψηλή η γλυκόζη αίματος. Οι θετικές κετόνες δεν αποτελούν πρόβλημα όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται εντός στόχων και προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Πρόβλημα υπάρχει εάν υπάρχουν κετόνες με παράλληλα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η υψηλή γλυκόζη αίματος με θετικές κετόνες μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση (DKA).

Τι πρέπει να κάνω εάν το τεστ κετόνης είναι θετικό;

Καλέστε τον παιδίατρο ή τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον ινσουλίνη. Παράλληλα να πίνετε άφθονο νερό και υγρά, που δεν περιέχουν θερμίδες, για να “ξεπλύνετε” τις κετόνες. Συνεχίστε να ελέγχετε τη γλυκόζη του αίματός σας κάθε 3-4 ώρες, εξετάζοντας τις κετόνες αν η γλυκόζη του αίματος υπερβεί τα 250 mg / dl. Μην ασκηθείτε αν η γλυκόζη του αίματός σας υπερβαίνει τα 250 mg / dl και υπάρχουν κετόνες.

Δείτε άλλες συμβουλές